SISTEM e-KLIEN: PERKHIDMATAN KAUNSELING ABAD KE-21

Seiring dengan perubahan dalam sistem kurikulum sekolah kearah PdP Abad ke21.  Maka pihak Unit Bimbingan dan Kaunseling melakukan Inovasi berkaitan perkhidmatan kepada klien sasaran.

Sistem e-Klien merupakan amalan terbaik yang boleh memberi perkhidmatan kepada klien generasi Y sekarang.  Sistem e-Klien juga telah mendapat pengiktirafan peringkat kebangsaan apabila sistem ini mendapat Anugerah Pingat Emas dalam Pertandingan KIK psikologi dan Kaunseling Peringkat KPM. 

Sistem e-Klien dibina bagi memberi perkhidmatan kepada klien sasaran iaitu,  e-MURID,  e-GURU dan e-PARENT. Setiap klien sasaran, ia disediakan pelbagai Aplikasi Sistem secara online dan interaktif.  Antara aplikasi sistem tersebut ialah:
1. e-Temujanji Kaunselor
2. e-Rujuk Murid
3. e-Sharing
4. e-Intervensi
5. e-Jejak Murid SPM
6. e-Cadangan
7. e-Daftar Sesi dan Pelawat
8. e-Semak Stres (khas utk guru)

Penyediaan beberapa komputer berinternet untuk kegunaan klien dapat mendapatkan perkhidmatan melalui sistem eklien dan menjalani penerokaan kendiri secara self service

Penyediaan sebuah komputer diruang kaunter pendaftaran klien dan pelawat secara online, mengantikan buku pelawat atau daftar murid ke bilik kaunseling. 

Contoh paparan Sistem e-Klien sekolah admin melalui aplikasi Android

1 comment:

  1. Sistem sgt menarik. Di mana bkh sy dapatkan sistem ni?

    ReplyDelete

cikguCMP@. Powered by Blogger.